• Bericht gepubliceerd op:23 februari 2019

Wanneer was de laatste keer dat jij een boerderij bezocht?

Met mijn werk onderzoek ik vormen om de interactie tussen mens en dier te visualiseren. Daarvoor bezoek ik ook dieren en hun verzorgers. Het was zeer informatief om de dagelijkse gang van zaken op deze veehouderij te observeren om mijn eigen beeld te kunnen vormen.

Ik heb dieren nodig om mijn oorsprong te kunnen begrijpen.

Gentle2
Gentle, 2018
peikko
Peikko, 2018

Ik heb Peikko (foto rechts) getekend toen hij twee weken oud was. Op vleesveebedrijven blijven de kalveren 6-8 maanden bij hun eigen moeder en kunnen ze zelf melk drinken bij de koe.

Ze leven in kuddes, hier leren kleine kalveren belangrijke sociale- en begrazings vaardigheden van hun moeders en andere kudde leden. 

Na 8 maanden verhuisde Peikko samen met 18 stieren van zijn eigen kudde naar de stal van het stierenstation, waar hij bij 240 andere jonge stieren zal verblijven. 

Hopelijk wordt hij geselecteerd als fok-stier dit komende voorjaar. Dan kan hij weer terugkeren naar de weides en vader zijn in zijn eigen kudde. 

Ik teken altijd bestaande dieren en mijn werken zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen. Dit werk gaat over de complexiteit van de veehouderij.

Zolang er vlees wordt gegeten, zijn er dieren waar goed voor gezorgd moet worden.

Johanna is geboren en getogen op een veeboerderij. 

Samen met haar familie zorgt ze voor hun kudde hereford-koeien op een biologische grasland boerderij in Finland.
Ze hebben een holistische visie op boerderijbeheer, gericht op het creëren en behouden van een rijke natuurlijke groei in de vrije natuur. Grazend vee heeft hierin een belangrijke rol. Runderen en goed beheerde weiden kunnen koolstof opslaan in de bodem en een gezond ecosysteem van microben, insecten, vogels, zwammen, wormen enz. voeden.

Naast het familiebedrijf werkt Johanna voor andere boerderijen en doet ze projecten met boeren en agrarische bedrijven. Ze geeft les en schrijft artikelen over rotatiebegrazing en manieren hoe je op een diervriendelijke manier met boerderijdieren om kunt gaan.
Als ze de gelegenheid heeft om te reizen geniet Johanna van boerderijen in andere landen. Het uitwisselen van ideeën en het delen van ervaringen is inspirerend en een manier om kennis te verbreden.

Rundveehouderij in verschillende delen van de wereld hebben verschillende uitdagingen en voordelen afhankelijk van de omgeving. Sommige worden echter overal gedeeld. Een van de landbouwproblemen overal ter wereld is dat jongeren niet bereid zijn een loopbaan in de landbouw aan te gaan. Voedsel wordt geproduceerd door minder mensen en minder bedrijven.
Niet zo lang geleden hadden
mensen familie of vrienden die een boerderij hadden, nu steeds minder. Dit leidt tot een situatie waarin de consumenten steeds minder contact hebben met de boerenwereld.

Fotografie:
Johanna Jahkola
Hong-kie Tan
Siniellenphotograpy