• Bericht gepubliceerd op:24 december 2020

Hoe doe jij dat?

Wat uit het onderbewustzijn komt, is natuurlijker dan wat de mens allemaal met zijn verstand bedenkt.

– Hans Arp (1886-1966) Beeldhouwer, schilder, dichter

fotograaf Hong Kie Tan

Hoe doe jij dat, wanneer je iets op een andere manier wilt aanpakken dan je gewend bent?

Waarom zou ik mijn naaimachine parkeren?
Als voormalig kostuumontwerper verbaasde ik me over deze vraag, net als over het uitdrukkelijke verzoek om al mijn borrelende ontwerp ideeën op te tekenen maar niet uit te werken.

Door middel van masterclasses word ik een half jaar begeleid door de kunstenaars Susanne Maria Wolf en Kitty Boon. Ze helpen mij, ieder op hun eigen manier, vrijer te worden van mijn denkpatronen en aangeleerde waardes. Ze zijn mijn klankbord waardoor ik de kans krijg voor mezelf te definiëren waar ik sta.

De afgelopen maanden hebben ze me geholpen met hun vragen en opmerkingen om mijn werk op een andere manier te benaderen dan waar ik vertrouwd mee was. Loskomen van mijn commerciële vorm van werken die ik gewend was met mijn werk in Amsterdam.

Tijdens dit kunstproject werk ik dus totaal anders dan ik gewend ben. En hoop hierdoor mijn natuurlijke draai te vinden.

Het is onwennig maar verhelderend om met verschillende technieken een beeld te creëren van de dingen die me hier opvallen. Bevrijdend om buiten in de natuur het dier te laten bepalen.

Present, 2020, aquarel op papier

 

Gaandeweg ben ik mijn atelier tijd gaan verdelen over mijn werkplaats in de stad en thuis op de boerderij en het bos. Ik tekende zomers al in de vrije natuur. Maar ik vond het ronduit eng om met de kostbare dierenhuiden buiten te gaan werken in het gure herfstweer.

Het tweede deel van dit kunstproject Toekomstdenken is dus in volle gang na de presentatie in Hengelo begin dit jaar. Komend voorjaar kun je het resultaat van mijn proces zelf ervaren tijdens de groepstentoonstelling in de voormalige dierentuin CBK te Emmen.

SAVE THE DATE 13 maart t/m 9 mei 2021

Meer informatie kun je lezen in de nieuwsbrief
van het komend voorjaar.

Stichting Beeldruimte (Overijssel) en Stichting K&C (Drenthe) organiseren projecten op het gebied van kunst en cultuur. Ze werken vanuit en met de kunsten om de culturele infrastructuur in en rond hun regio’s te versterken.

Ze organiseren dit talentontwikkelingsproject “Toekomstdenken” waar ik deel van uitmaak samen met 9 genomineerde kunstenaars uit zowel Overijssel als Drenthe.