• Bericht gepubliceerd op:28 februari 2021

Hier licht ik alvast een tipje van de sluier op

BEING FREE | (UN)FREE BEINGS
– Joyce van Heek, kunstenaar, (hobby)boerin
beingfree04-624x1024
US 2020 Journal 3, ink on paper

Ondanks de lockdown wordt onze tentoonstelling nu toch (alvast) opgebouwd, ik kijk ernaar uit om jullie deelgenoot te kunnen maken van mijn proces hier thuis.

Samen met 18 andere genomineerde kunstenaars en de boegbeelden van ‘Toekomstdenken’ bouwen we op dit moment onze tentoonstelling op in de expositieruimte van het CBK Rensenpark.

Tijdens deze groepstentoonstelling laat ik werk zien dat de afgelopen maanden tot stand is gekomen tijdens mijn masterclass-traject. Het werk is deel van de ‘BEING FREE | (UN)FREE BEINGS’ collectie.

Oak 3, 2020, Photography Hong Kie Tan


Van jongs af aan observeerde ik met mijn (jagende) vader de dieren in de vrije natuur. Verzorging van dieren is mij door mijn moeder met de paplepel ingegeven.

Ik blijf me verbazen over de macht der gewoonte, met name de gewoontes die je van huis uit hebt meegekregen. Ik onderzoek hoe deze gewoontes hun invloed hebben op hoe ikzelf maar ook de mensen om me heen met dieren omgaan.

Het ritme van de dagelijkse verzorging van de dieren thuis ontspant mij. Door er de tijd voor te nemen, bewust aanwezig te zijn in het gezelschap van de dieren, ze te observeren en op te gaan in hun natuurlijke ritme, laadt mijn batterij weer op.

De afgelopen maanden ben ik in zakformaat tekenboekjes natuurlijke elementen gaan tekenen die mij thuis, op de boerderij en in het bos, opvielen. Zo kreeg ik inzichtelijk wat mij bezighoudt.

BEING FREE | (UN)FREE BEINGS: Hier licht ik alvast een tipje van de sluier op.

Voor het kunstproject Toekomstdenken werk ik sinds september 2020 met nieuwe technieken en vanuit verschillende invalshoeken om zo mijn eigen weg te vinden buiten de gebaande paden.

Zodra er duidelijkheid is over hoe de tentoonstelling wordt opengesteld, volgt er een uitnodiging.

Stichting Beeldruimte (Overijssel) en Stichting K&C (Drenthe) organiseren projecten op het gebied van kunst en cultuur. Ze werken vanuit en met de kunsten om de culturele infrastructuur in en rond hun regio’s te versterken.

Ze organiseren dit talentontwikkelingsproject “Toekomstdenken” waar ik deel van uitmaak samen met 9 genomineerde kunstenaars uit zowel Overijssel als Drenthe.