Over Joyce

Joyce van Heek (1965) is een eigenzinnige ontwerpster en creatieve ondernemer die haar sporen inmiddels ruim verdiend heeft. Zij heeft een passie voor leer dierlijke huiden en vachten.

In de afgelopen twintig jaar maakte zij in opdracht bijzondere lederen kostuums voor o.a. grote theaterproducties van Joop van de Ende, illusionist Hans Klok en Novomundo Holland Show Ballet en vele particuliere klanten in binnen- en buitenland.

De laatste jaren heeft Van Heek zich toegelegd op het kunstzinnig bewerken van huiden met een monumentaal karakter. Hierbij gebruikt zij innovatieve technieken waardoor geen snipper van de huiden verloren gaat en geen enkel object hetzelfde is. In combinatie met het natuurlijk karakter van het materiaal geven haar objecten interieurs zo een authentieke en rustgevende sfeer.

Deze omslag, van leer als draagbare expressievorm naar leer, huiden en vachten als symbool voor de tastbare essentie van het innerlijk en de verbondenheid met de natuur, betekent voor Van Heek een verdieping in haar werk (meer hierover vertelt Van Heek in filmpje)

Aan het selecteren van de juiste huiden besteedt Van Heek veel aandacht. Zij heeft de intentie zo veel mogelijk te werken met vachten van dieren die een diervriendelijk leven hebben geleid. Daarbij gaat haar voorkeur uit naar de artistiek interessantere wintervachten die bovendien plantaardig gelooid zijn. Om aan deze ongebruikelijk eisen te voldoen, leidt haar zoektocht naar bruikbaar materiaal haar naar heinde en verre.

Van Heek is gefascineerd door de schoonheid van de natuur en omringt zich graag met dieren. Voor haar staan de vachten symbool voor geborgenheid en onvoorwaardelijke genegenheid zoals dieren die ons kunnen schenken. “Met mijn werk wil ik mensen er bewust van maken dat we dieren zo makkelijk consumeren; we gebruiken zo veel van ze. Ze gaan voor ons dood, maar we hebben steeds minder werkelijk contact met ze.” Via haar zinnenprikkelende wandobjecten en haar handgemaakte lederen kleding, lederwaren en woonaccessoires wil zij dit letterlijk tastbaar maken.

De afgelopen jaren heeft Van Heek geëxposeerd in diverse galeries. Inmiddels werkt zij samen met musea en vervaardigt zij in opdracht uiteenlopende creaties voor zowel particulieren als bedrijven.