• »
  • »
  • vHeek nazaten: TEXTIEL,TEXTUUR,TEXT in TETEM kunstruimte

vHeek nazaten: TEXTIEL,TEXTUUR,TEXT in TETEM kunstruimte


19 Jul 2015


2015 is het gedenkjaar voor Gerrit Jan van Heek (1837-1915), een vooraanstaand textielondernemer uit Enschede. Niet alleen de Familievereniging van Heek, maar ook Rijksmuseum Twente, TwentseWelle en TETEM kunstruimte dragen daaraan hun steentje bij met uiteenlopende tentoonstellingen.


De tentoonstelling TEXTIEL, TEXTUUR, TEXT... in TETEM richt zich op het heden en toont werken van verschillende generaties Van Heek kunstenaars en vormgevers. De deelnemende kunstenaars dragen de achternaam van Heek of hebben een moeder, grootmoeder of overgrootmoeder met die achternaam, conform de statuten van de Familievereniging van Heek. Deze veelzijdige groep Van Heek kunstenaars is net zo uiteenlopend in leeftijd (van 18 tot 75 jaar) als in discipline. In de tentoonstelling zijn zowel leerbewerking en edelsmeden als schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie te zien. Om te laten zien dat de familie van Heek niet alleen een verleden heeft, maar ook een heden én toekomst, is deze tentoonstelling samengesteld. De deelnemende kunstenaars zijn bij elkaar op bezoek geweest en hebben met elkaar uit bestaand oeuvre een werk gekozen dat past binnen het expositiethema. Zo zijn ze als elkaars curator opgetreden.

Het verleden van de familie van Heek als grondleggers en ontwikkelaars van de textielindustrie staat centraal in de tentoonstellingen De Gouden Eeuw van Twente in het Rijksmuseum Twenthe en in Het Grote Verhaal van museum TwentseWelle.

Curator / Samenstelling: Joyce van Heek & Edwina Brinckmann-Rouffaer (Familievereniging van Heek)

Meer info : www.TETEMkunstruimte.nl